Monday, July 2, 2012

Manipulasi ejen dalam pelaburan unit trust - Skim EPF

Artikle ini dipetik dari MaxRinggit.Com

Antara segmen besar penyumbang pelaburan dalam unit trust di negara ini adalah melalui skim pengeluaran ahli untuk tujuan pelaburan dengan syarikat saham amanah. Kalau nak harap melabur dengan duit tunai, agak lembab  response nya dan industri itu tak meriah seperti sekarang ni. Kebetulan pula offer sememangnya bagus jika betul pilihan dana dan kena timing & strategi yang digunakan. Isteri saya adalah salah seorang yang ikut serta dalam skim ini, melabur dengan syarikat C. Saya tak layak melabur kerana tabungan EPF saya tak lepas had minimum. Oleh kerana saya ada ilmu sikit maka sayalah yang memantau perkembangan pelaburan isteri saya tu. Dia hanya turunkan cop jari dan isi borang yang berkenaan sahaja. Pelaburan yang isteri saya buat tu memang menguntungkan ketika tu, ROI lebih 10% kerana timing dan strategi yang berkesan. Namun, tak lama selepas tu kami terima surat yang menyatakan pelaburan isteri saya telah dilupuskan dan wang dikembalikan semula ke EPF. Saya hairan juga kenapa pelaburan yang baik telah dilupuskan dan wang dikembalikan ke akaun EPF. Bukankah tujuan asal memindahkan duit EPF ke pelaburan unit trust adalah untuk memaksimumkan pulangan jangkapanjang duit kita? Masa tu saya tak kisah sangat sebab bukan duit saya, tetapi rasa terkilan kerana kami tidak dirujuk sebelum pelupusan itu berlaku. Isteri saya pun tak ingat borang yang dia sudah ‘pre-sign’ untuk jual unit pelaburannya. Oh ya, tak lama lepas tu ejen yang sama datang semula dan propose untuk labur semula guna duit EPF. Saya pesan kepada isteri, boleh labur tapi tak mau jual bila untung. Switching aje!
Itu cerita masa dulu, sebelum saya aktif dalam industri ni. Kini saya aktif, kerap berjumpa dengan kawan-kawan yang kebanyakan mereka sudah melabur dalam syarikat-syarikat tertentu samaada C atau P. Mereka berkongsi cerita yang sama bagaimana ‘strategi’ yang ejen mereka gunakan untuk capai keuntungan yang disasarkan. Dalam cerita tu mesti ada sebut, “bila dah untung, realise the profit and return the money to EPF“. Saya rasa itu ada unsur manipulasi yang client terlepas pandang (atau tak tahu pun), maka ada yang ambil kesempatan. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi ‘rahsia’ ni demi kebaikan semua orang terutamanya para pelabur. Mungkin ada yang bertanya, apa salahnya buat begitu? Biar saya jelaskan melalui senario agar lebih mudah difahami.
Contoh:-
Katakan Encik Ahmad membuat pengeluaran RM30,000 daripada akaun 1 dan melabur dalam dana ekuiti syarikat X. Kita kena faham pelaburan skim EPF dikenakan caj 3% semasa pembelian unit. Dalam contoh ini RM900 telah ditolak daripada jumlah yang masuk. Maka nilai pelaburan permulaan ialah RM30000 – RM900 = RM29,100. ROI ketika mula ialah -3%. Selepas 8 bulan, pelaburan itu menguntungkan dan duit berkembang menjadi RM40,000 (ROI = 25%). Ejen syarikat X kata kita jangan tamak, kita kena ambil untung ni dan kembalikan duit ke akaun EPF. Pelabur gembira sebab untung, ejen pun gembira sebab misi terlaksana.
6 bulan selepas tu, ejen yang sama akan mengajak En Ahmad masuk kembali ke dana yang sama atas alasan ‘telah berlaku correction dalam pasaran dan prestasi dijangka lebih baik pada masa depan’. En Ahmad mesti ikut aje sebab dia masih teruja dengan keuntungan 25% yang lalu. Mungkin dia juga beruntung kali itu dan duit dikembalikan kepada EPF. Masalah yang timbul ialah, setiap kali En Ahmad melabur semula dia akan bermula dengan ROI -3%. Dia terpaksa membayar caj jualan setiap kali duitnya dipindahkan daripada akaun EPF ke akaun unit trustnya.
Alternatif yang lebih beretika:-
En Ahmad seharusnya diberi pilihan agar dia segera realised keuntungan yang telah capai target, dan buat switching ke dana yang lebih stabil seperti bond fund atau Islamic money market. Ingat, tujuan asal kita melabur di unit trust ialah memaksimumkan peluang keuntungan duit kita. Selepas buat switching, jika ada peluang untuk masuk semula ke dana ekuiti maka En Ahmad tidak perlu membayar caj jualan. En Ahmad sudah bermula dengan untung 3% berbanding amalan biasa.
Saya telah berjanji dengan diri saya agar tidak mengamalkan manipulasi seperti ni. Saya harap kawan-kawan dalam industri ini agar lebih memikirkan situasi win-win-win dengan pelabur kita. Pelabur semakin tahu hak mereka dan dalam era internet sekarang ni orang mudah berkongsi maklumat demi kebaikan semua. Saya tidak berniat untuk menyinggung sesiapa, hanya menyuarakan pandangan dan pendirian saya dalam hal ini.
Semoga kita semua lebih maju dan berjaya.

Bersara sebagai JUTAWAN!

Salam semua...


Jangan sia-siakan simpanan KWSP anda. Gandakan wang KWSP anda dengan Unit Trust untuk manfaat persaraan anda! Tidak mustahil anda bergelar jutawan apabila bersara nanti.

Antara kelebihan pelaburan:

-High return (12%-15%) berbanding jika disimpan dlm EPF(4%-5%).
-Pelaburan ini tidak perlu mengeluarkan duit pocket sendiri, hanya menggunakan Akaun1 KWSP.
-Award winning funds.
-Fund diuruskan secara patuh syariah.
-Pelaburan anda dimonitor supaya mendapat pulangan tinggi serta rendah risiko.
-Bermula pada usia muda bagi memanfaatkan kuasa pulangan berganda

  • Adakah anda fikir simpanan KWSP cukup untuk menampung kehidupan anda selepas bersara nanti?
  • Tahukah anda lebih 70% pesara terpaksa hidup dalam kepayahan kerana tiada simpanan yang mencukupi!
Jadi pilihan di tangan anda. Pesara yang masih bekerja atau PESARA JUTAWAN?

Manfaatkan Akaun 1 KWSP Anda

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....


Manfaatkanlah simpanan KWSP anda! Pihak KWSP memberi green light untuk membuat pindahan dari (akaun 1) KWSP ke unit amanah..

Tujuan pihak KWSP membenarkan untuk membuat pengeluaran dari baki akaun 1 ni adalah untuk menambah dan meningkatkan simpanan persaraan untuk menyara kehidupan semasa persaraan. Jadi jika anda ada KWSP, jangan biarkan ianya begitu sahaja!

Anda tidak perlu bawa duit dan berikan duit kepada saya, Apa yang saya perlukan daripada anda cuma :

1) Salinan Fotostat IC 2 keping
2) Thumb Print sahaja.

perhatian : untuk mengetahui samada anda layak membuat pengeluaran bagi skim ini, sila klik di sini.


Sunday, April 22, 2012

Kenapa Melabur Dengan MAAKL?

Bila berjumpa prospek, seringkali peluang pelaburan pertama yang saya cadangkan ialah pelaburan unit trust melalui EPF. Kerapkali juga prospek saya telah sedia maklum dan sudah pun melabur duit akaun 1 EPF mereka dengan syarikat pengurus dana yang lain seperti Public Mutual (PM) atau CIMB Wealth Adviser (CWA). Lalu saya cadangkan kepada mereka untuk cuba melabur pula dengan MAAKL Mutual. Saya sama sekali tidak menyuruh mereka keluarkan dana yang telah dilaburkan di PM atau CWA.
Kenapa saya kena labur di MAAKL Mutual pula?
Itulah soalan yang biasa diajukan kepada saya. Mereka sudah selesa dengan tempat yang mereka dah biasa dan mungkin sudah berurusan dengan konsultan yang sediaada sudah sekian lama, lalu mereka tidak nampak keperluan untuk berubah tempat. Situasi ini biasanya akan berubah bila saya tanyakan soalan “Encik / Puan tahu tak berapa nilai pelaburan pada masa sekarang (real time)?”Biasanya jawapannya adalah TIDAK. Pelabur hanya tahu status pelaburan mereka apabila mereka menerima penyata 6 bulan sekali atau kena call konsultan / service centre.
Di MAAKL Mutual, pelabur kami diberikan capaian ke MHO Online iaitu portal online seperti internet banking maybank2u. Pelabur boleh semak dan membuat keputusan tentang pelaburan mereka berdasarkan status real time. Pelaburan unit trust adalah satu bentuk pelaburan aktif yang kita kena pantau (monitor) dari masa ke semasa. Konsultan sememangnya boleh memberi nasihat tentang pelaburan kita, tetapi satu keputusan yang lebih baik boleh dicapai jika dua pihak memberi input bersama.
Cubalah letakkan sedikit pelaburan anda bersama MAAKL samaada menggunakan duit EPF atau pelaburan tunai, anda akan merasai kelainan di MAAKL. Itulah yang kami namakan The MAAKL Difference.

more people taking out EPF funds to invest...SUDAHKAH ANDA?

KUALA LUMPUR: A total of RM7.6 billion was withdrawn from the Employees Provident Fund by contributors in the first three months of this year compared with RM6.54 billion during the same period last year. The number of withdrawals during the period this year was 415,706 compared with 326,612 last year. 

EPF chief executive officer Tan Sri Azlan Zainol said the increase in withdrawals showed that more members were choosing to invest part of their savings in approved investment instruments. 

He said the number of members who were using the EPF Kiosks to retrieve their account statements had also gone up from 1,177,000 in the first quarter of last year to 1,760,000 in the same period this year. 
"Service excellence and satisfaction today is closely related to the level of convenience an organisation is able to extend to its customers and members.

"The introduction of the EPF Kiosks and online services fulfil this expectation," Azlan said in a statement yesterday.

In the first quarter of the year, the EPF also recorded a 51.24 per cent increase in applications from members who opted for Felxible Age 55 Withdrawals as opposed to Lump Sum Withdrawals. 

"A total of 22,488 applications were received compared with 14,869 in the first three months of last year. 

"The growing number reflects members' awareness on the significance of stretching their savings throughout their retirement years and also their growing concern that lump sum withdrawal will likely result in income inadequacy during the period."


source : http://www.nst.com.my/nst/articles/5workers/Article